
שלב 1
רתימת צוות
תפיסת הלכידות מבוססת על אנשים ושותפויות ומביאה לידי ביטוי את הפתגם האפריקאי: " אם רוצים להגיע מהר הולכים לבד, אם רוצים להגיע רחוק הולכים יחד" . מוביל טוב ככל שיהיה אינו משרת תהליכי לכידות אם הוא פועל בגפו ולכן יהיה עלינו לבחון בכל שלבי העשייה כיצד נוכל להרחיב את מעגל השותפים ועל ידי כך לעודד לקיחת אחריות, להעצים תחושת שותפות, משמעות, גאווה, שייכות ולכידות.
תהליך פיתוח היחידה כקהילה כולל מספר אבני דרך. ראשית נקים ליצור צוות מובילים קהילתיים מהחיילי היחידה. צוות זה יתכנן ויוביל את התהליך לצד מפקד היחידה. בהמשך נאפיין ונמפה את היחידה ואת צרכיה ועל בסיס האיפיון נתכנן את תכנית העבודה המתאימה ליחידה.
צוות מובילים:
כללי: על מנת להתחיל להניע תהליכי לכידות בפלוגה עלינו להקים צוות מובילים. הצוות יורכב משישה חיילים או יותר שיהיו נכונים להוביל את תהליכי התכנון למימוש תוכנית לכידות בפלוגה ולהיות סוכני השינוי במרחב. אין הכוונה כי צוות המובילים יהא הגוף המבצע של כלל הפעילויות שכן כפי שהזכרנו קודם, ככל שהפעילות תתקדם יהא עלינו לבחון אופנים להרחבת מעגל השותפים לתכנון ולביצוע. צוות המובילים יהא גלגל השיניים הראשון בתמסורת הנרקמת ותפקידו יהא להניע את גלגלי המערכת ולהוות את הגוף המחולל שנועץ את המסמרות הראשיים סביבם ישורטטו המעגלים הרחבים ואופן הימשכותם.
אופן הקמת הצוות:
- איתור מועמדים פוטנציאלים - מאחר וכל תהליכי בינוי הקהילה מבוצעים במשותף, תהליך בחירת המועמדים לצוות המובילים יבוצע בשיתוף עם גורמים רלוונטיים מתוך הפלוגה כדוגמת מפק"צים וגורמים נוספים במידה והמ"פ רואה בהם כאלו, כגון מ"פ מפקדה וכיוצ'. מפקד הפלוגה יקיים שיחה עם הגורמים הרלוונטיים ובה יציג את הפרויקט ומטרותיו ואת הצורך בהקמת צוות מובילים. ביחד, יועלו שמות של חיילים מתאימים ואו יאספו לרשימה פוטנציאלית להרכבת הצוות. על מנת להרכיב צוות אופטימאלי מומלץ ליתן תשומת לב לדגשים הבאים:
- גיוון - ייצוג למגוון הצוותים בפלוגה, לרמות הותיקות השונות, לתחומי עניין, מצב משפחתי, מיקום גאוגרפי, ידע ויכולות וכל גיוון שתוכלו לחשוב עליו כרלוונטי היוצר שלם גדול מסך חלקיו.
- עניין אישי - איתור בעליי עניין אישי או מקצועי עשוי לסייע ברמת המחויבות והמוטיבציה לפעול (למשל חיילים העוסקים בתחומים של חינוך, קהילה, הנחיית קבוצות או כל תחום שהעיסוק בלכידות עשויה להביא להם העשרה או תועלת).
- פניות - פניות רגשית וזמינות המאפשרת שותפות למהלך ההובלה.
- ראיון התאמה וגיוס - לאחר התגבשות רשימת המועמדים, מפקד הפלוגה יראיין את המועמדים ויוודא כי קיימת הלימה בין צרכי הפלוגה, רצונות החייל, המוטיבציה שלו ופניותו למהלך. בגמר הראיונות תקבע הרשימה הסופית של מובילי הלכידות בפלוגה. [לינק לתסריט ראיון]
- גיבוש צוות לעבודה - לאחר גיוס המובילים יגדיר מפקד הפלוגה את אופן המפגש של הצוות על מנת להתחיל בפעילויות התכנון. המפגש יכול להתקיים באופן פיזי או וירטואלי ויכלול : היכרות בין חברי הצוות, חשיפה לתוכנית ומטרותיה וקביעת עוגנים להתקדמות.
- מוביל המובילים- מתוך קבוצת המובילים חשוב לאתר מוביל שיוביל את הצוות. מומלץ בחום שהמוביל לא יהיה מפקד בפלוגה אלא אחד מהחיילים וזאת על מנת לממש את התפיסה שפק"ל היא בראש ובראשונה של החיילים ולמען החיילים. המוביל יהיה אמון על בחינת הפעילות בפועל אל מול התכנון, חלוקת משימות ותיווך הפעילות למפקד הפלוגה.
- וולנטריות ושיתויפיות
דגשים למפקד: קיימת חשיבות רבה ליצירת מרחב פעולה בטוח, מאפשר ומעודד בו חברי הצוות ירגישו שיש להם מקום לבוא לידי ביטוי, ליצור, להשפיע ולהרגיש משמעותיים, לפיכך מומלץ להוריד מרמת המשימתיות המלווה אותנו כמפקדים, לאפשר לאנשים לפעול במקום להפעיל אותם, להשאיר מקום לשאלות במקום להחזיק בכל התשובות, לאפשר התנדבות ולא למהר לחלק אחריות. אפשר למלא כלי רק כשהוא מרוקן.
דגשים לביצוע ראיון עם מועמד לצוות מובילים פלוגתי
- יש לתאם מסגרת זמן בת כ-20 דק' בעדיפות לזום. בה המועמד פנוי לשיחה ואינו מוסח.
- בשלב הראשון יוצג למועמד מבנה התוכנית ומידת המחויבות הנדרשת ממנו לכל אורכה. יודגש כבר בשלב זה שהפעילות אינה מכוסה באופן מלא בימ"מ ועל כן נדרשת התנדבות ומחויבות מעבר למסגרת המתוקצבת.
- בשלב השני המועמד יספר על עצמו.
- בשלב השלישי יש להעלות שאלות הבוחנות את ההיבטים הבאים: הנעה פנימית, יכולת רתימת צוות, אופן היחסים המתקיימים בפלוגה, בירור מוטיבציות פנימיות להשתתפות. בשלב זה כדאי לחבר את המועמד לחוויות מרכזיות במהלך השירות במילואים ולבקש מממנו להתייחס לאתגרים החברתיים העומדים בפני הפלוגה. שיח זה יסיע לראות האם האתגרים עליהם באה התוכנית לתת מענה, אכן מוכרים למועמד מתוך שגרת חייו בפלוגה. וכן האם יש ביכולתו לתרום על מנת להיענות לאתגרים אלו.
מוביל המובילים
מתוך קבוצת המובילים יש לאתר מוביל שיוביל את הצוות. מומלץ בחום שהמוביל לא יהיה מפקד בפלוגה אלא אחד מהחיילים וזאת על מנת לממש את התפיסה שפק"ל היא בראש ובראשונה של החיילים ולמען החיילים. המוביל יהיה אמון על בחינת הפעילות בפועל אל מול התכנון, חלוקת משימות ותיווך הפעילות למפקד הפלוגה.
עקרונות מנחים להובלת צוות מובילים פלוגתי
קיימת חשיבות רבה ליצירת מרחב פעולה בטוח, מאפשר ומעודד בו חברי הצוות ירגישו שיש להם מקום לבוא לידי ביטוי, ליצור, להשפיע ולהרגיש משמעותיים. לפיכך מומלץ להוריד מרמת המשימתיות המלווה ולאפשר לאנשים לפעול במקום להפעיל אותם, להשאיר מקום לשאלות במקום להחזיק בכל התשובות, לאפשר התנדבות ולא למהר לחלק אחריות. כמו כן חשוב שהמובילים יחושו בנוח למתוח ביקורת ולהעלות קשיים, כך שהמרחב הבטוח יוכל להוות עבורם מרחב לשיח והתלבטות