יום לכידות פלוגתי
בניית תכנית ליום הראשון וחלוקת משימות.
- השתמשו בדגשי אירוע בונה קהילה.
- שימו לב שהאירוע המוצע ניתן לביצוע עם הכוחות הקיימים בפלוגה. פחות ארגון של טיול ג'פים בן שלושה ימים בהרי אילת ויותר אירוע עם התחלה אמצע וסוף המתקיים במרחק של שעתיים נסיעה במקסימים לכל חייל, המתקיים כיום ימ"מ המתחיל ב-10 בבוקר ומסתיים בשעות הערב המאוחרות.
- שימו דגש על חלוקת משימות כתובה, הקפידו על רישום האחראים ופירטו את המשימות לביצוע היום ברמה דקדקנית. וכן תחמו כל פעולה במסגרת זמן על מנת שתדעו שאתם בכיוון הנכון.
חלוקת משימות
- חלקו את העבודה בין כלל המשתתפים, אין מצב שחבר בצוות המובילים יוצא ללא משימה. שימו את המשימות על גאנט משימות\זימונים ליומן. והגדירו מי מבצע מה, ומי אחראי לוודא שכלל הפעולות הופכות לגדי פרויקט בר ביצוע.
- נסו לרתום חברים נוספים המשרתים בפלוגה , במהלך המפגש תתקשרו אליהם, ספרו להם על היוזמה ותשאלו את דעתם. זו הזדמנות לבחינת הרעיון אל מול מציאות החיים בפלוגה.
1. היערכות מקדימה
- חלוקת משימות בקרב חברי הצוות. חשוב שלכל אחד מחברי הצוות יהיה תפקיד כך שכל אחד מהחברים יחוש משמעותי. מהובלת משחק היכרות ועד רכישה של מתנות לוותיקים/חדשים, הדבר החשוב הוא שכולם מרגישים חלק.
- הבאת האנשים ליום הגיבוש היא בדיוק כמו הבאה של החיילים לכל מופע צבאי אחר. כלומר יש צורך לקיים צפי כ.א, להתקשר ולוודא שהחיילים מגיעים ושסגל הפלוגה לצד המובלים רואה בהבאת החיילים משימה שהוא מחויב אליה.
- מומלץ לפתוח קבוצת וואטס-אפ פלוגתית לפני האירוע. כאשר בקבוצה נעלה קדימונים מעוררי עניין לקראת המפגש העתידי (SAVE THE DATE), לוח טרמפים ותמונות לאחר מכן. לאחר מכן הקבוצה תוכל לשמש אותנו כמרחב פלוגתי. שבו אפשר להסתייע לשמירה על קשר, בהפניית זרקור לאירועים משמעותיים וכיו"ב.
2. קווים מנחים לביצוע יום גיבוש פלוגתי
- שטח– עדיף לבחור מיקום עם דשא המאפשר תנועה וחלוקה לקבוצות. ניתן לקיים במרחבים של מושבים\קיבוצים, מעיינות עם ספסלים ומקומות ישיבה.
- לו"ז- בקביעת הלוז חשוב לקחת בחשבון את כלל הגורמים המשפיעים- כגון שעת הגעה, מיקם ועוד. שימו לב שאנו לא קובעים את הלו"ז אלא רק נותנים כיוונים לחשיבה.
- שיטה- נבחר פעילות המאפשרת שיח, מפגש ואינטרקציה. לכן פעילות כמו טיול/מסע אופניים וכו' פחות מתאימה למפגש ראשון אלא אם כן היא מהווה חלק קטן מסך הפעילות.
3. מבנה היום
חלק א- התכנסות
נצלו את הזמן לצבירת הכוח לשיח פתוח וחופשי בין החיילים. חשוב לדאוג לפריסת בוקר המוגשת בזמן זה. זיכרו שאנשים מגיעים אחרי נסיעה והם מצפים לקפה/מאפים וכו' וגם לזמן להשלמת פערים עם חברים מהצוות או צוותים אחרים.
חלק ב- משחקי היכרות (שעה וחצי)
ראה נספח 3- הצעות לפעילות היכרות בפלוגת מילואים.
חלק ג- מעגלי שיח (שעה וחצי)
מתן אפשרות לחיילי הפלוגה להכיר מקצועות/פעולות של אנשי הפלוגה בצורה נינוחה הכוללת שיח ושאלת שאלות. המעגלים יהיו בני 45 דק' עד שעה בהם חיילים מהפלוגה יספרו על עצמם או על תחום עיסוקם ולאחר מכן יינתן זמן לשאלות. ניתן לקיים מעגלים קצרים יותר ולהעביר את החיילים לאחר כ-45 דק' כך שבמהלך המשבצת בת השעה וחצי כל חייל יתנסה ב-2 מעגלים.
חשוב מאוד שיתקיים שימוש בנכסים פנימיים כך שהדוברים יהיו מתוך הפלוגה ולא דוברים חיצוניים, אפשר להביא גם חיילי עבר ובכך ליצור רצף בין הווה לעבר בקרב החיילים.
נושאים מומלצים: פנסיה, השקעות ושוק ההון, הכנה לראיונות עבודה, איך בוחרים מה ללמוד?, חידושים טכנולוגים, עמידה מול קהל, כיצד משיגים דייט. לפלוגות החשות בנוח ניתן להרחיב את הנושאים ולעסוק בתחומים רגישים יותר כגון פרידות וגירושין, התמודדות עם משברים וכו'.
חלק ד- פריסת צהריים
(ארוחה קלה משום שאנו רוצים להתקדם בלו"ז והארוחה המרכזית היא בערב)
חלק ה- מורשת פלוגתית (שעה)
נתינת מקום לאחד הוותיקים לספר את סיפורה של המורשת הפלוגתית. השיחה תכלול: אירועים מרכזיים (הקמה, פירוק, איחוד, הגעת צוותים), דמויות, מורשת קרב, וכו'. כאן חשוב שזו לא רק הרצאה אלא ניתן ורצוי לשלב תמונות או וותיקים נוספים שיתנו נקודות מבט נוספות. זהו מקום שאפשר לשלב בו חיילי עבר שכבר יצאו לפטור ובכך להרחיב את מעגל השייכות הפלוגתי מהחיילים המשרתים בפלוגה בהווה לחיילי העבר. חיבור זה מחזק את שרשת הדורות ומחזק את תחושת הרציפות והשייכות של החיילים. במידה וישנם חללים לפלוגה זהו המקום לציינם ולחבר את הצעירים למורשת הפלוגתית על חלליה.
חלק ו- על האש\פריסה מכבדת (הכנה+ ביצוע)- שעתיים וחצי
חשוב שההכנות לפריסה ייעשו במשותף ובכך ליצור גיבוש נוסף בין חיילי הפלוגה. איננו רוצים שהחיילים ירגישו אורחים, אלא שהם חלק בלתי נפרד מהאירוע. בשלב זה ניתן לחלק לצוותים כך שכל צוות אמון על מנת וכך לצד העבודה המשותפת כולם ירגישו שותפים.
בזמן הפריסה או בסמוך לסיומה ניתן לקיים ציון של פרידה מוותיקים (נתינת מגן/תעודה) וכן אמירה של כמה מילים אישיות שמוציאות את הממד הטכני אל עבר ממד יותר אישי. בנוסף זו הזדמנות לקבל צוותים חדשים גם כאן אם ישנו תקציב חשוב להעניק לחיילים החדשים תשורה (אפילו מחזיק מפתחות של הגדוד) שמבטא את כניסתם לפלוגה.
חלק ז- סיכום מ"פ (15 דק')
הסיכום יוקדש לשיקוף היום והפעילות שעשינו וכיצד היא משתלבת במופעים הפלוגתיים הפרוסים לאורך השנה. בשונה מסקירה שנתית רגילה הסקירה תיתן מקום הן למד האזרחי והן לממד הצבאי. הן ללכידות והן למישור האג"מי המשולבים זה בזה.
סיכום ומבט לעתיד
שינוי השיח הפלוגתי מהווה אתגר, בתחילה יש להתמודד עם ציניות וחשדנות וכן בצורך לרתום את האנשים לפעולה. אסור להתייאש מאחוזי הגעה נמוכים, ממשפטים מורידים או מספקנות של מפקדים. מדובר על תהליך שמצריך מנהיגות וחיבור למשימה.
אנו נמדד לא בפעילות החד פעמית אלא ביכולת להכניס את שיח הלכידות לשגרת העבודה של הפלוגה. בשיחות המחלקה, בציון אירועים (שמחות\אבל\התחלות חדשות), בביצוע פעילויות משותפות גם באזרחות שלא במסגרת ימ"מ.
הערכה ומדידה- איך היינו
העבירו בסוף יום שאלון בגוגל פורם בו תשאלו את המשתתפים כיצד הם הרגישו, מידת שביעות הרצון מהפעילות, והאם הפעילות עזרה להם להכיר היבטים חדשים בפלוגה.